23 de març, 2009

La banyera de Patxi López y el Citroen de Feijóo

Opinió

Al final d’una campanya electoral queda la sensació que tot el que s’ha dit són promeses. Bé, promeses i insults a l’adversari. Però l’espai de temps rera el gran dia electoral és el que confirma o desmenteix aquestes promeses, si més no les més importants. Per exemple, va ser així com Zapatero, i ara també Obama, van anunciar que retirarien les tropes d’Iraq. I ara és, en aquest espai de temps, quan els dos guanyadors, l’un virtual i l’altre real, de les eleccions basques i gallegues, anuncien el que serà el compliment de les seves grans promeses. Anem a pams.
Patxi López s’ha passat la campanya vetllant armes per un canvi al País Basc. No és d’estranyar doncs que qualsevol oferta de pacte del PNB va seguida per un ‘No!’ socialista. Els nacionalistes fins i tot s’han arribat a plantejar una pre-jubilació d’Ibarretxe per tal de no perdre el poder, però ja s’han tornat a topar amb el ‘No!’ socialista. Per contra, el PSE es planteja acordar –que segons ells no és el mateix que pactar- el poder amb el PP. Alguna cosa no olora bé en tot l’assumpte i comença a sentir-se un gran rebombori al respecte. Però això és com la primera senyora a Barcelona que va estrenar una banyera, fa més d’un segle. En el seu moment va generar un gran rebombori però ara banyar-se és d’allò més normal. Quin gran invent, la banyera!. Des de la caiguda de l’Imperi Romà a Europa, els banys van començar a veure’s com una cosa depravada, i una època de pudors i flaires sospitosos va recaure sobre els nostres avantpassats. Fins que es va inventar la banyera. Ara al País Basc es comencen a ensumar també flaires sospitosos. Desprès de tant temps amb els nacionalistes al poder el rebombori no és d’estranyar. Però Patxi López és de la mateixa escola que en Zapatero, un estratega murri. De moment ja li ha posat quatre rodes i un motor a la banyera que està omplint, d’amagatotis, amb el PP. ¿Li dirà a la gent que es tracta del vehicle del canvi al País Basc?
A Galícia Feijóo també ha començat a complir promeses i, com correspon, ho fa amb les més importants: posa a la venda el flamant AUDI de Touriño i decideix substituir-lo per un de ‘made in’ Galícia, un novíssim Citroen C6. Resulta que aquest és un model que, a part de no fabricar-se a Galícia, casualment és el cotxe que porten els membres del govern francès. Així que possiblement no tingui res a desmerèixer respecte el defenestrat cotxe de Touriño. Defenestrat o no, el que és cert és que fa quatre anys l’ara expresident galleg i Anxo Quintana ja van voler reinventar un canvi per a Galícia. I tot va acabar amb la fotografia d’un d’ells en una banyera gegant en forma de vaixell luxós. Al final resultarà que el nou PP de Galícia i els seus Citroen no són tan diferents com el bipartit al que substitueixen. I que el canvi que durant la campanya tant Feijóo com Rajoy van reclamar no és tan evident. Perquè no imagino a Feijóo viatjant sobre la banyera amb rodes ‘oficial’ que está omplint Patxi López.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Opina el que vulguis, digues el que creguis, i escriu amb llibertat. Però sobretot, si us plau, sigues respectuós y educat.