27 de març, 2009

Jordi Pujol i Europa (primera part)

Article



Jordi Pujol reivindica Catalunya a Europa



L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol va pronunciar el passat dimarts una conferència sobre Europa i la Mediterrània a la seu de l’Institut Europeu de la Mediterrània. Per Pujol, el Mar Mediterrani ha estat, és, i serà un element cabdal a Europa.
Ja durant la primera Europa de l’imperi Romà el ‘Mare Nostrum’ era l’element que unificava tots els pobles. Però ara, a més, el nostre mar s’ha convertit segons Pujol en la frontera més important que té Europa. Frontera amb la pobresa, amb el subdesenvolupament, amb l’immigració i fins i tot amb els fonamentalismes que es poden convertir en terrorisme. També es mostra expectant per la recent impulsada Unió pel Mediterrani promoguda pel president francès Nicolas Sarcozy. Però és que, com recorda Jordi Pujol, Catalunya sempre ha estat profundament europeista i els darrers 25 anys ha intentat liderar les polítiques europees pro-Mediterrani. Tot això, però, sovint ha xocat amb les intencions del govern central de l’estat. I és que a Espanya no sempre s’ha tingut tant interès per Europa i la Mediterrània. Des dels governs de Felipe González es va impulsar molt les polítiques europees i d’aquí que s'arribés al ‘procès de Barcelona’. Però successius governs espanyols se n’han desentès.
Val a dir que Catalunya sempre ha tingut pretensions incompletes que sempre s’han fet ben palès. Fins i tot va haver un moment que les polítiques europees donaven molt pes a les Regions i això, segons el President Pujol va alarmar els estats, que van tornar-se profundament estatistes. Segons Jordi Pujol Catalunya no pot anar a Europa fent el ‘ploramiques’, però això no treu que els diputats i diputades catalans a Europa els toqui seguir defensant la llengua i la identitat pròpia del país. Però per fer certes coses s’ha d’anar de la mà del govern de l’estat.
Jordi Pujol assegura que aquest és un moment clau per definir el futur. El Mediterrani serà en breu la porta d’entrada a Europa des d’Àsia, i sobretot des de la gran potència emergent que és la Xina. Així doncs, els ports de Barcelona i Tarragona principalment, però també els de la resta del litoral mediterrani han de ser claus en aquest aspecte. Però per això es necessiten infraestructures com el TGV que connecti Catalunya amb el centre d’Europa. I això tan sols s’aconseguirà si el govern espanyol s’adona de la importància que Catalunya té en aquesta cruïlla de la història. Tot plegat, segons Pujol, passa perquè Catalunya reivindiqui el seu paper a Europa i recuperi l’hegemonia perduda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Opina el que vulguis, digues el que creguis, i escriu amb llibertat. Però sobretot, si us plau, sigues respectuós y educat.